Γεώργιος Χρ. Μπάμπης

Καθηγητής & Διευθυντής Β’ Πανεπιστημιακής Ορθοπεδικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Κωνσταντοπούλειο Γ.Ν. Ν. Ιωνίας

Διευθυντής Χειρουργικού Τομέα ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΕΙΟ Γ.Ν. Ν. ΙΩΝΙΑΣ
Αντιπρόεδρος στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο Α.Ε. του ΕΚΠΑ

Συνοπτικό βιογραφικό σημείωμα

Γεννήθηκα στην Αθήνα (4-9-1960)

Μεγάλωσα στη Χαλκίδα και αποφοίτησα από το Α΄ Δημόσιο Λύκειο Αρρένων Χαλκίδας, το 1978 (λίαν Καλώς 18.00).

Εισήλθα, κατόπιν Πανελλαδικών Εξετάσεων, στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 1979 (και ταυτόχρονα στην ΣΣΑΣ Ιατρικό τμήμα από την οποία παραιτήθηκα προκειμένου να φοιτήσω στο ΕΚΠΑ) και τον Ιούνιο του 1985 απέκτησα το πτυχίο της Ιατρικής του Ε.Κ.Π.Α. με λίαν Καλώς (8.0).  Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου, ως εργαζόμενος φοιτητής, έλαβα υποτροφίες από την  Εργατική Εστία, λόγω των εξαιρετικών επιδόσεών μου.

Υπηρέτησα τη στρατιωτική μου θητεία στην Πολεμική Αεροπορία (1985-1987), ως έφεδρος Σμηνίας Ιατρός στον Άραξο και στη συνέχεια στο  Νοσοκομείο της Αεροπορίας (251 ΓΝΑ), όπου υπηρέτησα ως εκπαιδευόμενος στην Ορθοπεδική (τότε Διευθυντής Σμήναρχος Αθ. Θεοχάρης).

Εξειδικεύτηκα στην Ορθοπεδική και Τραυματολογία στην  Πανεπιστημιακή Ορθοπεδική Κλινική της Ιατρικής Σχολής στο Νοσοκομείο Κ.Α.Τ. υπό την Διεύθυνση του Καθηγητή Γ. Χαρτοφυλακίδη (Μάϊος 1988- Μάϊος 1992).  Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής μου και για πολλά χρόνια μετά (1988-1999) ήμουν στενός προσωπικός συνεργάτης του Καθηγητή Θ. Πανταζόπουλου ο οποίος υπήρξε Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Κλινικής στο ΚΑΤ κατά το διάστημα 1993-1999 (μετά την αποχώρηση του Kαθ. Γ. Χαρτοφυλακίδη).

Το 1989 μου ανετέθη ως θέμα διδακτορικής διατριβής η «Αναθεώρηση της αρθροπλαστικής του ισχίου με την χρήση ακρυλικού πολυμερούς. Κλινική μελέτη και καμπύλη επιβίωσης». Το 1993 ανακηρύχθηκα διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. με βαθμό «Άριστα».

Από το 1993-1996 (3 έτη) υπηρέτησα ως άμισθος επιστημονικός συνεργάτης στην Πανεπιστημιακή Ορθοπεδική Κλινική του ΚΑΤ συμμετέχοντας, πλήρως, στο Κλινικό, Ερευνητικό και Εκπαιδευτικό έργο της Κλινικής.

Το 1996, κατόπιν προκήρυξης και ανταγωνιστικής κρίσης μεταξύ 4 συνυποψηφίων, εξελέγην Λέκτορας επί θητεία (μη μόνιμος) στην Πανεπιστημιακή Ορθοπεδική Κλινική της Ιατρικής Σχολής στο νοσοκομείο Κ.Α.Τ.

Το 1998, κατόπιν υποτροφίας της Ελληνικής Εταιρίας Χειρουργικής Ορθοπεδικής και Τραυματολογίας (Ε.Ε.Χ.Ο.Τ.), μετεκπαιδεύτηκα στο Baylor College (Methodist Hospital), στο Χιούστον του Τέξας, Η.Π.Α.

Στη συνέχεια, κατόπιν εκπαιδευτικής αδείας με αποδοχές από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, μετεκπαιδεύτηκα στη Mayo Clinic, στο Ρότσετσερ της Μινεσότα των Η.Π.Α. (1999-2000), και στη συνέχεια, έχοντας επιστρέψει στην Ελλάδα, συνεργάστηκα με την Mayo Clinic σε ερευνητικά πρωτόκολλα τα έτη 2001-2003 & 2006-7.

Το 2001, κατόπιν προκήρυξης και ανταγωνιστικής κρίσης με συνυποψηφίους εκλέχθηκα Επίκουρος Καθηγητής Ορθοπεδικής, επί θητεία (μη μόνιμος), στην Α΄ Πανεπιστημιακή Ορθοπεδική Κλινική της Ιατρικής Σχολής στο νοσοκομείο Κ.Α.Τ., υπό τον τότε Διευθυντή Καθηγητή Κ. Στάμο (1999-2001) και στη συνέχεια τον Αναπλ. Καθηγητή Εμμ. Φραγκιαδάκη (2001-2003).

Με την έναρξη λειτουργίας του Αττικού Πανεπιστημιακού νοσοκομείου στο Χαϊδάρι, αποφασίστηκε η σταδιακή μεταφορά εκεί της Α΄ Πανεπιστημιακής Κλινικής, υπό τον Διευθυντή/Καθηγητή κ. Π. Σουκάκο (2003-2009). Η Α΄ Πανεπιστημιακή Ορθοπεδική Κλινική λειτουργούσε παράλληλα στο ΚΑΤ και το ΑΤΤΙΚΟΝ τα έτη 2003-2008. Το διάστημα 2004-2007 προσέφερα παράλληλα τις υπηρεσίες μου και στα δύο νοσοκομεία  (πλήρως στο ΚΑΤ και μερικώς στο ΑΤΤΙΚΟΝ), συχνά μεταβαίνοντας την ίδια ημέρα για χειρουργεία από το ένα νοσοκομείο στο άλλο.

Την 1-1-2008, αποχώρησα από το ΚΑΤ και εγκαταστάθηκα στο ΑΤΤΙΚΟ (από το 2008 η Α’ Πανεπιστημιακή κλινική λειτουργεί μόνο στο ΑΤΤΙΚΟ).

Το 2004 ήμουν εθελοντής Ιατρός στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Το 2006 μονιμοποιήθηκα κατόπιν νέας κρίσης στην θέση του Επίκουρου Καθηγητή.

Την 13-11-2007, κατόπιν προκήρυξης, ανοιχτής διαδικασίας και κρίσης εκλέχθηκα και διορίστηκα Αναπληρωτής Καθηγητής Ορθοπεδικής στην Α’ Πανεπιστημιακή Ορθοπεδική Κλινική της Ιατρικής Σχολής στο ΑΤΤΙΚΟ Νοσοκομείο.

Το Μάρτιο του 2013, κατόπιν προκήρυξης, ανοιχτής διαδικασίας και κρίσης εκλέχθηκα ομόφωνα, Καθηγητής Ορθοπεδικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Α’ Πανεπιστημιακή Ορθοπεδική Κλινική της Ιατρικής Σχολής στο ΑΤΤΙΚΟ Νοσοκομείο.

Διορίστηκα στην θέση του Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών τον Ιούλιο του 2013.

Το Νοέμβριο του 2013 ανέλαβα τη Διεύθυνση της Β’ Ορθοπεδικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών που εδρεύει στο Κωνσταντοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο -Νέας Ιωνίας την οποία κατέχω έως και σήμερα μετά δύο εκλογικές διαδικασίες στον χειρουργικό τομέα της Ιατρικής σχολής το 2016 και το 2019.

Από το (2017-σήμερα) είμαι Διευθυντής του Χειρουργικού Τομέα του Κωνσταντοπούλειου ΓΝ Νέας Ιωνίας.


Συνοπτική υπηρεσία

1979-1985 Φοιτητής: Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών 
1985-1987 Στρατιωτική Θητεία 251-ΓΝΑ , 1η Ορθοπεδική Κλινική 
1988-1992 Ειδικευόμενος Ορθοπεδικός Πανεπιστημιακή Κλινική

Νοσοκομείο ΚΑΤ 

1991-1993 Διδακτορική Διατριβή Πανεπιστημιακή Κλινική ΕΚΠΑ

Νοσοκομείο ΚΑΤ 

1993-1996 Άμισθος Επιστημονικός Συνεργάτης Παν/κή Κλινική Νοσοκομείο ΚΑΤ 
1996-2001 Λέκτορας Ορθοπεδικής Πανεπιστημιακή Κλινική ΕΚΠΑ

Νοσοκομείο ΚΑΤ 

2001-2006 Επίκουρος Καθηγητής Ορθοπεδικής Παν/κή Κλινική

Νοσοκομείο ΚΑΤ

και 2003-2006 ΑΤΤΙΚΟΝ

2006 Μόνιμος Επίκουρος Καθηγητής Ορθοπεδικής

Νοσοκομείο ΚΑΤ  

2006-2008 Μόνιμος Επίκουρος Καθηγητής Παν/κή Κλινική

Νοσοκομείο ΚΑΤ

Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ

2008-2013 Αναπληρωτής Καθηγητής Α’ Πανεπιστημιακή Κλινική

Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ

2013 Καθηγητής 1ης Βαθμίδας Ορθοπεδικής ΕΚΠΑ

Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ

2013-2021 Καθηγητής και ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

Β’ Πανεπιστημιακής Ορθοπεδικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΕΙΟ Γ.Ν. Ν. ΙΩΝΙΑΣ

2017-2021 ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Χειρουργικού Τομέα

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΕΙΟ Γ.Ν. Ν. ΙΩΝΙΑΣ

2019- ΜΕΛΟΣ Δ.Σ. Ευγενείδιου Θεραπευτηρίου “η Αγία Τριάς” Α.Ε.

Ειδικός λογαριασμός κονδυλίων έρευνας

Έχω προσωπικά (ως κύριος ερευνητής) προσελκύσει και εκτελέσει πολλαπλές, χρηματοδοτούμενες από εξωτερικές πηγές (εκτός του ΕΚΠΑ), ερευνητικές μελέτες μέσω του ΕΛΚΕ.


Κλινικό έργο (εξειδίκευση)

Η σταδιοδρομία μου χαρακτηρίζεται κυρίως από το κλινικό-Χειρουργικό μου έργο με χιλιάδες επεμβάσεις αρθροπλαστικών και οστεοσυνθέσεις καταγμάτων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Συμμετέχω στα απογευματινά Ιατρεία των νοσοκομείων που υπηρέτησα (ΚΑΤ, ΑΤΤΙΚΟΝ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΕΙΟ) και διατηρώ ιδιωτικό Ιατρείο από το 2008, ενώ από το 2017 είμαι επιστημονικός υπεύθυνος της μονοπρόσωπης HIP KNEE Orthopaedics IKE.

 Εξειδικεύομαι στις:

 • Πρωτογενείς αρθροπλαστικές ισχίου και γόνατος (>5.000)
 • Σε αρθροπλαστικές στην συγγενή πάθηση του ισχίου σε ενήλικες (>500)
 • Σε σύνθετες αρθροπλαστικές μετά αποτυχία προηγουμένων επεμβάσεων
 • Στις αναθεωρήσεις των αρθροπλαστικών ισχίου και γόνατος (>800)
 • Στις περιπροθετικές μικροβιακές λοιμώξεις των αρθροπλαστικών (>300)
 • Στην αντιμετώπιση των περιπροθετικών καταγμάτων
 • Ασχολούμαι επίσης με το Ορθοπαιδικό Τραύμα-Κάταγμα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα κατάγματα ισχίου και λεκάνης-κοτύλης και στις ενδομυελικές ηλώσεις.

Ερευνητικό έργο

Συμμετέχω ως κύριος ερευνητής σε

 • πλήθος κλινικών ερευνών (στις αρθροπλαστικές κάτω άκρων, στην συγγενή νόσο του ισχίου, στις αναθεωρήσεις των αρθροπλαστικών και τις περιπροθετικές λοιμώξεις).
 • Είμαι ο κύριος ερευνητής σε πληθώρα πολυκεντρικών τυφλών τυχαιοποιημένων μελετών για νέες προφυλακτικές αντιπηκτικές θεραπείες (φάσεις IIa, III, IV) και νέα βιομόρια (anti-sclerosin AB) (φάση II) με κατεύθυνση στην ευόδωση της πώρωσης καταγμάτων. Στο Κωνσταντοπούλειο (από το 2014 έχω ολοκληρώσει σαν κύριος ερευνητής 3 πολυκεντρικές μελέτες και 1 επιπλέον βρίσκεται σε εξέλιξη 2020-).
 • Συνεργάζομαι με το κέντρο ανάλυσης βάδισης «Σύλβια Ιωάννου» του Σουκάκειου Κέντρου Έρευνας και Εκπαίδευσης της Α΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής στο Αττικό Πανεπιστημιακό νοσοκομείο με πολλές δημοσιεύσεις στην ανάλυση βάδισης σε αρθροπλαστικές ισχίου και γόνατος
 • Συνεργάζομαι ως κύριος ερευνητής από την Ελλάδα με Ευρωπαϊκό consortium που χρηματοδοτείται από το Arthritis Foundation UK, και το Sanger Institute Cambridge UK σχετικά με την γονιδιακή μελέτη της οστεοαρθρίτιδας και την λειτουργική γονιδιωματική της οστεοαρθρίτιδας.
 • Συμμετέχω σε consortium ερευνητών στην υποβολή Ευρωπαϊκών προγραμμάτων Horizon 2020
 • Είμαι key opinion leader στην Ελλάδα και στο εξωτερικό συμμετέχοντας σε ευρωπαϊκά και Αμερικανικά φόρα.

Επιστημονικές εταιρείες

 • Είμαι μέλος 12 επιστημονικών εταιρειών (EEXOT, EFORT, AAOS, AO Trauma Europe, Mayo Clinic Alumni, European Hip Society, European Bone and Joint Infections Society). Υπήρξα μέλος του Δ.Σ. της Ε.Ε.Χ.Ο.Τ. και πρόεδρος του Τμήματος Ισχίου της ίδιας εταιρείας (2008). Υπήρξα μέλος του ΔΣ του Κολλεγίου Ελλήνων Ορθοπαιδικών Χειρουργών. Είμαι Education Officer στο Ελληνικό τμήμα της ΑΟ και από το 2019 Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της ΑΟ Trauma Europe.

Εκδοτικές επιτροπές διεθνών περιοδικών

 • Επίσης, είμαι ενεργός κριτής εργασιών στα μεγαλύτερα Διεθνή Ορθοπαιδικά Περιοδικά (JBJS [Am] ώς Elite reviewer, JBJS [Br], BJJ, CORR, Injury, OJO, BIOMED Central, ISRN Orthopedics, Hip International. Στο ισχυρότερο περιοδικό της Ορθοπαιδικής παγκοσμίως έχω τιμηθεί ως άριστος κριτής (Elite Reviewer) (2016-7, 2017-2018).
 • Είμαι αναπληρωτής εκδότης (Associate Editor) στο περιοδικό Hip International (επίσημο περιοδικό της European Hip Society) και μέλος των εκδοτικών επιτροπών των διεθνών περιοδικών, Biomed Research International και Archives of Bone and Joint Surgery.

Δημοσιεύσεις

Έχω ήδη δημοσιεύσει, εκτός άλλων, περισσότερες από 135 πλήρεις εργασίες (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=Babis+G) σε αναγνωρισμένα περιοδικά του εξωτερικού (PubMed, Scopus), [άνω των 160 στο Google Scholar] και άλλες 25 ξενόγλωσσες εκτός PubMed μεταξύ των οποίων στο πιο σημαντικό περιοδικό όλης της Ιατρικής  New England Journal of Medicine, στο πιο σημαντικό ερευνητικό περιοδικό στο Nature Genetics, στο πιο σημαντικό περιοδικό παγκοσμίως της Ορθοπεδικής J Bone and Joint Surg [Am], J Bone and Joint Surg [Br], στο Journal of Arthroplasty, στο Clinical Orthopaedics and Related Research κ.α.

Επιπροσθέτως πολλές δημοσιεύσεις σε Ελληνικά περιοδικά

Με τις δημοσιεύσεις μου έχω προβάλλει τα νοσοκομεία που εργάστηκα ΚΑΤ, ΑΤΤΙΚΟΝ και ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΕΙΟ ΓΝ Ν. Ιωνίας

katalogos-dimosiefseon

Βιβλιομετρικοί δείκτες

Οι πλήρεις δημοσιεύσεις μου έχουν αποσπάσει έως σήμερα  6292 ετεροαναφορές (citations) https://scholar.google.com/citations?user=Hp9Wo10AAAAJ στην διεθνή βιβλιογραφία και με δείκτες h-index=35 (35 δημοσιεύσεις έχουν αποσπάσει πάνω από 35 ετεροαναφορές η κάθε μία) και i10-index=91 (91 δημοσιεύσεις έχουν αποσπάσει πάνω από 10ετεροαναφορές).  


Διδακτορικές διατριβές

Πληθώρα διατριβών ως επιβλέπων, τριμελής και 7μελής επιτροπή.


Βιβλία

Έχω συμμετάσχει ως συν-εκδότης ενός διεθνούς βιβλίου για την συγγενή Πάθηση του Ισχίου και στην μετάφραση 11 textbooks του εξωτερικού. Έχω δημοσιεύσει επίσης 25 εργασίες σε Ελληνικά περιοδικά και 25 κεφάλαια σε βιβλία στην Ελλάδα και σε σημαντικά βιβλία στο  εξωτερικό. 


Διαλέξεις

 • Έχω δώσει >500 διαλέξεις σε Ελληνικά, Ευρωπαϊκά και Διεθνή συνέδρια σε όλο τον κόσμο στα οποία καλούμαι να είμαι συντονιστής επιστημονικών τραπεζών, παρουσιαστής, κριτής ομιλιών.
 • Συμμετέχω ως προσκεκλημένος σύνεδρος στο παγκόσμιο forum περιπροθετικών λοιμώξεων των αρθροπλαστικών (International Consensus meeting on PJI 2013, 2018) στις ΗΠΑ.
 • Συμμετέχω ως εκπαιδευτής-προσκεκλημένος ομιλητής στα συνέδρια της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ορθοπεδικής (EFORT) και στα συνέδρια σε σεμινάρια της ΑΟ Trauma Europe.
error: απαγορεύεται η χρήση ή η αναδημοσίευση